Artikkelit

Artikkeli 06.08.2012

Varainsiirtovero nousee maaliskuussa 2013

Asunnon ostajan on maksettava kauppasummasta varainsiirtovero valtiolle. Hallitus on päättänyt nostaa varainsiirtoveroa maaliskuun 2013 alusta alkaen - nyt on siis hyvä aika tehdä asuntokaupat!

Varainsiirtoveroa maksetaan kiinteistön tai arvopapereiden omistusoikeuden luovuttamisesta. Siten vero lankeaa myös asunto-osakeyhtiön osakkeiden ostajan maksettavaksi. Kiinteistön tai asunnon ostajan on laskettava maksettavan varainsiirtoveron määrä ja maksettava se Verohallinnon tilille.

Lainsäätäjä on kuitenkin halunnut helpottaa ensiasunnon ostamista myös varainsiirtoveron osalta: alle 40-vuotiaat ensiasunnon ostajat on tietyin edellytyksin vapautettu varainsiirtoverosta.

Kiinteistökaupan varainsiirtovero

Kiinteistökaupan varainsiirtovero on tällä hetkellä 4 % kiinteistön kauppahinnasta

Ostajan on maksettava vero ennen lainhuutoa tai vuokraoikeuden kirjaamista, kuitenkin viimeistään kuuden kuukauden kuluessa luovutussopimuksen tekemisestä.

Lainhuutoa haettaessa on esitettävä tosite veron maaksamisesta. Erillistä varainsiirtoveroilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä.

Varainsiirtovero asunto-osakekaupassa

Asunto-osakekaupassa on ostajan maksettava 1,6 % suuruinen (vuonna 2012) varainsiirtovero kaupanteon yhteydessä. Kiinteistönvälittäjä huolehtii siitä, että vero tulee maksetuksi.

Kiinteistönvälittäjä täyttää varainsiirtoveroilmoituksen, toimittaa sen verotoimistoon ja antaa asunnon ostajalle kopion veroilmoituksesta.

Uuden asunnon luovutus

Uuden asunnon ostajan on maksettava varainsiirtovero kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Uuden asunnon kaupasta on kyse silloin, kun asunto myydään rakentamisvaiheessa tai sen jälkeen ensimmäistä kertaa käyttöön otettavaksi.

Ostajan on tehtävä ilmoitus varainsiirtoverosta Verohallinnolle. Ilmoituksen yhteydessä on esitettävä kuitti veron maksamisesta sekä asunnon kauppakirja. Menettely on sama myös kiinteistönvälittäjää käytettäessä.

Varainsiirtovero nousee vuonna 2013

Vuonna 2012 varainsiirtoveron suuruus on:

  • kiinteistökaupassa 4 %

  • asunto-osakekaupassa 1,6 %

Vuonna 2013 asunto-osakekaupan varainsiirtovero nousee kahteen prosenttiin. Kiinteistökaupan varainsiirtovero pysyy ennallaan. Veroprosentin korotuksen lisäksi veropohjaa laajennetaan lisäämällä myös yhtiölaina varainsiirron veropohjaan.

Tällä hetkellä uuden asunnon yhtiölainaosuus on rajattu korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä verotuksen ulkopuolelle. Usein uuden asunnon myyntihinta nykyään vain puolet velattomasta hinnasta, mikä alentaa varainsiirtoveroa. Lakimuutoksen jälkeen tämä veroetu ei enää ole mahdollinen. Siksi asuntokaupat kannattaa tehdä vielä helmikuun aikana!

Tilaa ilmainen hinta-arvio asunnostasi